sänka havsnivån

Jag har funderat på detta med hur mycket människor det bor på jorden och hur mycket vi skulle kunna åstadkomma om vi alla gick samman.


Tillexempel: hur mycket skulle havsnivån sjunka om alla människor tog en hink var, gick ner till havet, fyllde hinken med vatten och ställde den på land i stället.


För att ta reda på om detta är möjligt, om vi skulle kunna sänka havsnivån så har jag gjort en liten uträkning på området.


Jag har valt att försöka ta reda på hur mycket vatten varje människa skulle behöva ta upp ur vattnet för att det skulle sänkas med 1cm.


Jag har utgått ifrån de mått och siffror jag lyckats få tag i på internet.


Tråkigt nog så måste jag meddela att om jag räknat rätt utan att tappa någon decimal någonstans så kommer vi aldrig någonsin kunna sänka havets nivå. Inte ens med en ynka centimeter med hjälp av några hinkar vatten.

För även om alla människor på jorden skulle hjälpas åt så krävs det att vi alla tar upp närmare 60 000st hinkar fulla med vatten.


enbent

I dag när jag stod i köket och filosoferade över ett glas vatten, så landade plötsligt två skator på gräsmattan.
Jag vilade ögonen på dem och efter en liten stunds iakttagande såg jag att den ena fågeln bara gick på ett ben.

Eller gick kanske är fel ord, men den skuttade fram sådär som skator brukar skutta sig fram, när de vill någon stans.


Skatan som hoppade på ett ben hade egentligen två ben, men hade på något vänster lyckats böja upp och in de ena. Jag tror att det benet var skadat.

Jag misstänker också att den enbenta skatan var en unge, eftersom den blev matad av den andra fågeln.


Men de jag tyckte var mest intressant var hur smidigt skatan kunde ta sig fram på ett ben. Han såg ut att stå stabilt och hoppade minst lika fort som den skatan som hade två ben.


Varför har skator då två ben, när de kan klara sig med ett?


Ett extra ben är ju bara ett extra handtag för katten som precis tagit sats och nu svävar i luften på väg ut mot skatan som den vill försöka fånga. Och som därmed i förlängningen bara för skatan ett steg närmare döden.


egoism

Egoism


Jag tror att det är detta som driver samhället framåt och inte bara samhället utan hela mänskligheten.


Allt vi gör och allt vi säger bygger i grunden på vår egen egoism samt vår strävan att uppnå lycka.


Självklart är det vårt ego som talar om för oss att göra de där självklara sakerna, som att äta och dricka.

Men även de där sakerna som vi påstår att vi gör för andra och som vi "bara" gör för att vi bryr oss och vill hjälpa till.


I själva verket tror jag att den enda anledningen till att vi gör detta är att vi då själva kan förvänta oss att få hjälp den dag vi behöver, samt att det ger oss så kallat gott samvete.

Så är det även med detta med fadderskap.
Jag är medveten om att detta är ett mycket känsligt ämne, och jag påstår absolut inte att det på något sett skulle vara fel att vara fadder. Oavsett om man är regnskogs-fadder, isbjörns-fadder, fattigtbarn-i-Afrika-fadder, panda-fadder eller någon annan typ av välgörare.
För självklart är detta ett bra sett att hjälpa till på.


Men jag stör mig på människors sett att fortsätta med att envist påstå att dem inte gör detta för att lindra deras egna dåliga samvete.

För enligt min mening är detta med att skänka pengar och vara fadder endast ett billigt sett att köpa sig fri från sitt dåliga samvete.


Så till alla ni som är faddrar, skänker pengar till fattiga barn eller hjälper gamla tanter över gatan:
-Fortsätt med de ni gör! Det är viktigt och det behövs.


Men sluta ljuga, både för er själva och för mig. Våga säga som det är!

Ni gör det för det får er att må bättre, ni gör det på grund av ert eget medfödda ego. Och det är inget fel med det. Tvärt om, det är fullt naturligt.


Själv kan jag ärligt säga att jag nog aldrig gjort någonting i hela mitt liv utan att jag trott att det ska vara till min fördel, antingen för stunden, eller i framtiden.

Hur är det för dej?


schyssta lökar

Jag gjorde köttfärssås i går.


Och jag kan erkänna att jag inte är någon mästerkock. Men får jag bara ett recept och rätt råvaror så kan jag slänga ihop de mesta.

Å visst är de smart med recept, gör man bara som de står och är noga med måtten så blir de precis som det är meningen.


Men så va de detta med måtten.

Ska man ta en msk eller två krm så är de ju ganska givet.

Men lök. Hur ska man kunna mäta där?

Allt mäts i volym eller vikt. Men lök, de mäter man i antal. Å visst hade de funkat om dem alltid va lika stora. Typ som avokado.


Men så är ju inte fallet. Det kan utan problem skilja upp till 300%. Och detta resulterar i ett väldigt varierande resultat vad gäller maträtten.


Så varför mäter man inte lök i vikt?


är alla kusiner?

Jag har haft några av mina kusiner på besök under de senaste dagarna, (det är för övrigt därför jag inte skrivit något i bloggen).


Men jag har funderat över en sak gällande kusiner.
Tänk om jag skulle ordna en kusinträff där jag bjuder in alla mina kusiner. Det skulle innebära att det utöver mej kommer vara nio personer.
Tänk sedan att dessa nio bjuder in alla sina kusiner, varav en redan är där alltså jag, men i övrigt så kommer ju bland annat min bror bli bjuden som är alla mina kusiners kusin. Sedan låter man våra kusiners kusiner bjuda in alla sina kusiner.

Och detta fortsätter i all oändlighet tills att alla kusiners kusiner, (å så vidare) är bjudna.


Hur många skulle det bli?


Är alla kusiner med alla?


De ända som inte har några kusiner och därmed, med all sannolikhet kommer bli utanför är ju de personer vars båda föräldrar var ensambarn. Och dem är ju verkligen få.


Så hur många procent av jordens befolkning kommer då komma på min kusinträff för alla kusiners kusiner.


Själv skulle jag nog gissa på ca 90% av jordens befolkning.


Vad tror du?


36 000kr knappen

I dag på jobbet gjorde jag bort mej!


Tryckte på en knapp då jag inte skulle, å detta resulterade i att material för ett värde av ca: 36 000kr nu kommer kasseras.


Jusst då när de hände tänkte jag inte mycket mer än att de va pinsamt att göra bort sej på jobbet och att det va tur att jag inte kommer behöva betala.

Men så efter en stund när jag funderat lite så kom jag på, att även om de inte kommer bli jag som ska betala så är det ju faktiskt så att detta är pengar som kunde gjorts nått vettigt av.



Här är lite exempel på man skulle kunna gjort med pengarna:


3 600 personer kunde ha räddats från att dö i kolera.

180 000kvm regnskog hade kunnat räddas.

7 200 exemplar av boken De dödas lott, av Ulla Trenter kunde stått i min bokhylla.

1 714 barn skulle kunna fått sin skolavgift betald i ett år.

3 000st kompasser med inbyggd termometer kunde legat på mitt golv.

1 543 barn skulle kunna fått en livslång vaccination mot mässlingen.

116 barn kunde fått en filt, ändå hade de funnits pengar kvar att plantera 700träd

24 000liter hembränd etanol kunde stått i dunkar i garaget.

4 000 singlar med We Got To Leave, av Caesars kunde varit mina.



Vad hade du valt?

Själv tryckte jag på knappen...


hus i Lego

Kan man bygga ett hus i Lego?


Det ska jag ta reda på! (i alla fall i teorin.)


Här är måtten på en legokloss:

För att göra räkneexemplet lätt och även möjligt att kanske förverkliga en dag, så nöjer jag mej med ett hus som har en boyta på 30kvadrat.

Ytterväggarna kommer vara 5 och 6 meter långa. Och varje vägg kommer vara 2,5meter hög.


Detta ger:


Men jag tror inte att det räcker med ett lager klossar i tjocklek. Det kommer bli alldeles för klent och hålla värmen dåligt om vintern.

Jag räknar med dubbla lager, sedan ett mellanrum som fylls med isolering, och utanpå det ytterligare två lager. Sammanlagt fyra rader klossar per vägg.


Antal klossar:
Det totala antalet klossar till ytterväggarna blir: 7891864st. Och av egen erfarenhet så kan jag säga att det behövs ungefär en tredjedel så många till taket. Alltså ca: 2630621st.

Totalt för ytterväggar samt tak: 10522485st klossar.


Tid:
Om jag skulle bygga dessa väggar, och höll en fart där jag konstant tryckte fast en legokloss var fjärde sekund från 8 på morgonen till 5 på kvällen, med en timmes lunch, och gör detta fem dagar i veckan utan att ha längre ledigheter eller avbrott än helgerna.

Då skulle det ta mej ca: 7år, 1vecka, 3dagar, 4h, 33min och 45sek.


Med andra ord är detta fullt genomförbart. Och jag funderar ärligt på att skriva ett mail till Legoland och fråga om dom skulle vilja sponsra mej med klossarna. Kanske kan jag få bygga mitt hus i Legolandparken!
Vilken dröm!


vem gillar den feta mannen?

Jag läste i förra veckan på aftonbladet en artikel som handlade om att många men vill ha större kvinnor, så kallade XL kvinnor.
I artikeln fanns intervju med Andreas som tycker det är sexigare med lite större kvinnor. Och att det då "finns lite mer å ta i".


Jag tycker detta är bra, att man inte låter sig luras av de falska och sjuka kroppsideal som sprids över hela världen, där målet är att se ut som en vandrande pinne med anorexia.


Och under den senaste tiden har jag sett flera skyltdockor i klädbutikernas skyltfönster med större byst, rundare rumpor och lite mer runt midjan.

Visst är detta en god tanke och ett steg i rätt riktning! Om det inte vore för att man glömt av mennen. Alla skyltdockorna är ju kvinnor!

När såg du senast en skyltdocka med ölmage och tjocka ben?

Och när läste du senast en artikel om att de svenska kvinnorna gillar stora runda men där de finns lite mer att ta i?


Varför är det så?

Kan det vara så att kvinnorna faktiskt inte vill ha runda goa men, med mysiga magar och lite mer att ta i?



Vem gillar den feta mannen?


Någon som vet?

Detta har jag funderat på länge, men utan att komma fram till någon bra lösning.

Så nu frågar jag er, är det någon som vet hur övergångsställena i Göteborg fungerar?


Här där jag bor, trycker vi på en knapp på den lilla lådan, som sitter i midjehöjd på stolparna med röd och grön gubbe på.

Varje gång jag är i Göteborg och på ett lagligt samt säkert sett vill ta mej över gatan så försöker jag göra lika dant. Men varje gång jag gör detta inser jag också att det inte finns någon knapp på lådorna på de stolparna.




Så för att på något sett övertyga den lilla lådan om att jag står där och väntar på att det ska bli grönt, så brukar jag lite försiktigt dra med handen över lådan, men ändå så diskret att jag inte ska se allt för dum ut i fall någon som vet hur man gör skulle se mej.

Denna balansen är hårfin och jag känner mej bortgjord varje gång. Men trotts allt så brukar det fungera, efter en liten stund slår det om till grönt och jag inbillar mej att det var tack vare mej.



Men hur ska man göra?


Hur fungerar dem?


RSS 2.0