om jorden stannar

Vad skulle hända om jorden stannade?


Om jordens rotation kring sin egen axel stannade medans omloppsbanan runt solen fortsatte i sin vanliga hastighet.


Ja hela tankeexperimentet känns ganska onödigt och långsökt, förutsatt att detta inte skulle kunna hända.




Men faktum är ju att detta faktiskt skulle kunna hända även i praktiken.
Säg att en enorm komet skulle fara förbi jorden och med sin himlakropps dragningskraft påverka jordens rotation negativt och därmed få den att stanna.


Då skulle vi stå där.


Å tänk vad som skulle hända sedan.


Detta skulle innebära att ett dygn inte längre skulle ta 24h, det skulle ta ett år. Sakta, sakta skulle solen gå upp, eller ner över horisonten. Den sida som då för tillfället är riktad rakt mot solen skulle bli så varm att det skulle vara omöjligt för oss människor att överleva där. Kanske skulle det även bli massa skogsbränder där och allt vatten skulle nog börja koka, för att sedan förångas.

Och på den andra sidan där allt ligger i skugga skulle allt vatten frysa till is och det skulle troligtvis bli hemskt kallt och därmed omöjligt för oss människor att överleva där också.


Vi skulle tvingas leva på den där lilla horisontkanten med lagom mängd sol. Framför oss skulle det bara finnas hetta och bakom oss is och mörker.

Dessutom skulle vi bli tvungna flytta oss i rätt takt för att klara av att följa med detta område av lagom mängd sol som nu skulle vara ända stället på jorden med rätt förutsättningar för de livsformer vi känner till i dag.


Och inte skulle vi bli ensamma heller, alla människor och djur på hela jorden skulle försöka ta sig till detta området för att kunna överleva.


Det skulle nog bli rätt trångt.

Kommentarer
Postat av: Anonym

läskigt :S

2008-08-14 @ 14:35:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0